カレー

Tuesday, February 15, 2011


この間、日本のカレーライスつくった ^^
Hehe~ I had cooked japanese curry rice few days ago

とてもいい香り(かおり)した、おいしいかった~
つくり方は簡単(かんたん)だ、誰(だれ)でも作れるんだよ!

The aroma is very nice and it's super tasty~
cooking curry rice is very easy, anyone also can cook it!

先ず(まず)は材料(ざいりょう)の用意(ようい)たよ。
First, is the preparation of the ingredients


最も(もっとも)基本(きほん)と簡単のカレーの材料は じゃがいも、にんじん、玉ねぎ、鶏肉
私は鶏肉をいい香りにしたかったから、大蒜(にんにく)よういした。
The most basic and simple ingredients are potato, carrot, onions and chicken
I wanted to make the chicken taste nicer so garlic is in my list too

材料の量(2人分)

じゃがいも..................2個(大)
にんじん.....................2本(小)
玉ねぎ........................1個(大)
鶏胸又はもも肉..........1~2枚
鶏肉は自分が好きの量をいれていいよ、私の場合はもも肉一つと使った。もも肉のほうがおいしいだよ。ほかの材料も自分が食べできるの量で用意してね。
写真のように、すべての材料を一口に切って。肉もね!

Amount of ingredients for 2
2 standard size potatoes
2 small size carrots
1 onion
1 or 2 chicken breast or thigh
It's ok to use any amount of chicken that you wanted. For me, I used one chicken thigh. The thigh will taste nicer. The amount of other ingredients can be change to suit your appetite. Cut all the ingredients into bite siz
e as shown in the picture, including the meat.


カレールーはBayan Lepas のSunshine Squareで買ったの。普通のスパーで買うのはできるだ。二人の分は2ブロックでもう充分だ。でももっと濃縮(のうしゅく)したいなら3ブロックもいいだよ。いくつの辛さ(つらさ)のレベルがあるんだよ!
The curry roux was bought in Sunshine Sqaure Bayan Lepas. You can buy it at any supermarket. 2 blocks is enough for 2 people but if wanted the curry to be more concentrated, you can put in 3 blocks. There are few levels of spiciness available.

じゃ、始まろう~!
Let's start cooking~!


1. 熱した(ねっした)の鍋(なべ)に油(あぶら)をいれって、ニンニクをいれって、金色までに炒 め(いため)て。
Put some oil into a preheated pan, then add in the garlic and stir fry until it becomes golden colour.

2. 鶏肉をいれって、中火で表面(ひょうめん)に焼き(やき)色がつくまで焼い(やい)て。肉は半熟(はんじゅく)にしての方がいいと
思う、そうしないと、できたの時肉が硬く(かたく)に成るんかもしれない。
Add the chicken chunks,use medium heat to stir fry until they are browned on the surface. I think it's better to leave the meat half-cooked, if not, the meat might become hard when the curry is done.

3. ジャガイモとにんじんをいれ、よく炒めるだ。玉ねぎも加えて炒め合わせたら、少し塩をいれるんだ。
Add in potatoes and carrot dices and fry. After add in onions, add in a little salt

4. 鍋に水を加え(全ての材料は水に浸しされるまで)。沸騰(ふっとう)したら、あくを取り。材料が柔らかく(やわらかく)なるまで、弱火~中火で煮込み(にこみ)ます。(約20分)
Add water into the pan until all ingredient is soak in the water, When it boils, remove the scum on the surface. Simmer with low to medium heat until all the ingredients are softened. (around 20 minutes)


5. ルウを割り(わり)入れて混ぜます。弱火~中火で煮込み続けて(つづけて)。適当なとろみがつけば、火を止めます。(約20-30分)
Divide the curry roux into small pieces and mix into the ingredients. Continue simmer with low to medium heat. After the curry thicken as you wanted it to be, turn off the fire. (should take around another 20-30minutes to thicken )


出来上がり~!
And..... done! Voila~!

これは私のつくり方だ。ネットで、たくさんのつくり方があるだよ。ココナッツミルクとか、トマトとか、りんごと蜂蜜(はちみつ)とか、いろいろの物を使ったたり、味(あじ)も変わるよ。これは、いわゆるの隠し味(かくしあじ)だ。
This is my way of cooking curry, there are many more ways on the internet. Many different ingredients are use to vary the taste of the curry such as coconut milk, tomato, apple and honey. This is the so-called 'secret ingredient'.

みんなも 私のように カレーのつくりと食べるかとを 楽しましょう
Hope you enjoy making and eating the curry as much as I do~!








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14 comments

  1. If you cooked, please invited me ya. ^^

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  2. Japanese taste really different from local curry, not spicy but the aroma from the spices are awesome. A very good substitute of curry for those who do able to stand spicy food (like me keekeke).

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  3. Rather than cook the chicken together with the curry, it would be nice as well if you fry chicken fillet wrapped with breadcrumb. Then just put the curry on top^^

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  4. なかなかおいしそうにできたね。隠し味ですが、私はバターと砂糖を大さじ1ぐらい入れます。コクがでておいしくなるよ。やってみて!

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  5. zhung gia~
    when i cook i leave some for u lah~ hehe~

    XXX~
    i LOVE the aroma VERY MUCH! frying the chicken have a lot of work to do also..... hmmm maybe i should try it next time then~

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  6. 先生~
    ええ~砂糖とコケですねですね~じゃ次にはやってみます~!ネットでいっぱいカレーの作り方見つけました、なすカレーどか、納豆カレーどか、ほうれん草セロリカレーどか、おもしろそうね!

    このサイトで見た、お子様カレーのつくり方を教えるのページです http://kidscurry.sakura.ne.jp/index.htm

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  7. コケじゃないよ、砂糖とバターです。砂糖とバター入れたら、「コク」が出るんです。ああ~、びっくりした~

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  8. すごい!!!
    おいしいですか?

    もし時間ある、一緒にこの 料理を しますね!

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  9. 先生~
    ああ!そうですか!わかりました~(笑)

    雲さん~
    いいよいいよ!休みのとき、時間があれば、一緒につくろう!

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  10. Danke für das Essen. I mag es gern. Haha.

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  11. hahaha... I try to cooked this japanese curry d~ but i bought at Daiso de, RM5 per pack and very easy to cook!

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  12. chien chien~
    RM5 very cheap lol!!!! better buy in Daiso~ very easy to cook and yummy~ hehe~ must thank me for teaching u lol hahhaah XD

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  13. 私は 辛いカレーが 好きだから、こんなのは 作った事がない、共有してありがとうね。絶対やってみる。

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